PC, Laptop, Server, Tablet, Smartphone.

pc
Sok a közös dolog bennük, ha a mindennapi életünkben való használatukat nézzük. Hogy melyiket és főleg milyen célból gyártják funkcionalitás, használhatóság szempontjából azt nagyjából mindenki tudja. Azt viszont már jóval kevesebben, hogy melyik készülékben milyen hardver elemek vannak beépítve.


Képzeletben nyissunk fel egy ilyen gépet, hogy alapszinten kicsit "beleláthassunk a lelki világukba", magyarán, hogy milyen alkatrészek is felelősek a működésükért.

Ime néhány komponens, alkatrész, - a teljesség igénye nélkül - amelyek be vannak építve ezekbe a masinákba, ahogy azokat már jól ismerjük a magyarországi informatikai cégek webshopos árlistáiból:
 • CPU / Processzor
  pc
 • RAM / Memória
 • Motherboard / Alaplap
 • HDD / Hard Disk / Winchester / Háttértároló
 • SSD / (különböző tipusú) Flash memóriákkal gyártott háttértárolók
 • VGA / Grafikus kártya
 • Sound Card / Hangkártya
 • Networking / LAN / Hálókártya
 • Stb.


És természetesen megvásárolhatóak az ezekhez a készülékekhez csatlakoztatható, kapcsolható más egyéb hardver egységek is.

Maga a HDD, felépítését tekintve, egy "zárt egység", benne 1 vagy több mágnesezhető diszkkel, más néven lemezzel, azaz koronggal, amin adatok vannak tárolva. Az adatokat egy ici-pici fej irja fel vagy olvassa vissza a korongokról, az irás/olvasáshoz használt fejek és diszkek technológiai megvalósításai pedig évről-évre javulnak.

Kapacitásukat tekintve jelenleg 10 TB-os a kereskedelmi forgalomban most kapható legnagyobb változat, viszont sok gyártók teszt laborjában már léteznek akár 20-60 TB-os változatok is, de ezek egyelőre még ott is maradnak, mivel egy következő generációs technológia részeit képezik.

Heated-Dot Magnetic Recording

Lássunk néhányat a jövő technológiái közül:


 • PMR (Perpendicular Magnetic Recording, 2013)
 • PMR+ (PMR with Two-Dimensional Magnetci Recording/TDMR, 2015)
 • SMR (Shingled Magnetic Recording, 2015)
 • HAMR+ (Heat Assisted Magnetic Recording, 2017)
 • BPMR+ (Bit Patterned Magnetic Recording (BPMR) with SMR and TDMR, 2020)
 • HDMR (Heated-Dot Magnetic Recording (BPMR+HAMR+), 2022)


Aggodalomra semmi ok, néhány éven belül úgyis forgalomba kerülnek az legújabb technológiával gyártott készülékek.

Egy nem teljes lista azokról a cégekről vagy gyártókról, amelyek HDD-k gyártásával vagy forgalmazásával foglalkoznak:


 • Buffalo, Dell, Fujitsu, HGST, HP, Hitachi, IBM, LaCie, Lenovo, Origin Storage, Samsung, Seagate, Toshiba, Verbatim, Western Digital (WD).
RBX HDD
 • Partnerünk:

  Duguláselhárítás a 17. kerületben:


  Duguláselhárítás a 17. kerületben: Nem véletlen hogy éppen ezt a bemutatkozást olvassa hiszem lehet éppen dugulása van és a 17. kerületben tartózkodik. A kisebb cégeknél 1-2 szakember van csak akik éppen bárhol lehetnek és lehet aznapra nem is tanának önhöz kimenni. Ugye milyen bosszantó? Cégünk a Bl-Promt Kft nem csak 1 vagy 2 munkatársat dolgoztat hanem annyit amennyire szükség van. Ezért is van az hogy ha pl a 17. kerületben kell dugulást végezni akkor az abba a kerületbe tartozó munkatársat hívjuk segítségül. A weboldalon ha tovább lép akkor a részeletes árakról és abban a kerületben a szolgáltatásainkról is olvashat: duguláselhárítás 17. kerület

 • Partnerünk:

  Duguláselhárítás olcsón


  Duguláselhárítás olcsón Olcsó, olcsó, olcsó ez minden ember álma. Amióta létezik a pénz azóta nagyon nehezen adjuk ki a kezünkből. A duguláselhárítás az egész országban drága és összeségében egységes (mindenhol azonos árakon dolgoznak a szakemberek). A Bl-promt kft. nem drágán hanem olcsón ajánlja a szolgáltatásai még a nevünkben is benne van. Igaz hogy nagyon közel vagyunk az átlag árakhoz de azért még sem teljesen ott. Hol végzünk duguláselhárítást? Mikor végzünk? mennyiért végzünk? Minden kérdésre megadjuk a választ a következő weboldalon: Duguláselhárítás olcsón

 • Partnerünk:

  Duguláselhárítás még ma!


  Duguláselhárítás még ma! A duguláselhárítás nálunk nem problémás főleg akkor nem ha azonnal kell mennünk mert az a kedvencünk. Sok cég éjszaka fel sem veszi a telefont de mi garantáljuk hacsak éppen az összes kolléga nem dugulást hárít el akkor biztosan  felvesszük a telefont. A modernebb leendő ügyfeleinknek ajánljuk az e-mail-es megkeresést mert akár  percen belül válaszolunk a feltett kérdésre. Legyen akár Budapesten vagy Pest megyek akármelyik településén mi kimegyünk és elhárítjuk a problémáját. Duguláselhárítás még ma mert mi erre vagyunk specializálódva.

 • Partnerünk:

  Duguláselhárítás Budaörs-ön éjjel - nappal!


  Duguláselhárítás Budaörs-ön éjjel - nappal! Cégünk duguláselhárítással foglalkozik Budapesten de főleg Budaörsön. A dugulás az egyik legrosszabb dolog ami történhet velünk. Makacs, koszos, büdös és kellemetlen. A leggyorsabban úgy tud megszabadulni tőle ha kihívja a szakembert aki percek alatt megszabadul ettől a problémától. Természetesen meg lehet próbálni a házi módszerekkel megoldani a problémát de ez napokba is telhet és nem is biztos hogy sikeres lesz. Cégünk éjjel és nappal a szolgálatára áll így nem kell azon aggódnia hogy este nem tudja megoldani a dolgot. Mi nem számolunk fel kiszállási díjat se Pót díjakat. Hogy miért jó ez így nekünk? Az teljesen mind1 itt az a kérdés hogy Önnek miért ne érné meg? Keressen bizalommal minket és elhárítja a csapatunk duguláselhárítását Budaörsön.

 • Partnerünk:

  Duguláselhárítás Dunaharasztiban éjjel és nappal!


  Duguláselhárítás Dunaharasztiban éjjel és nappal! Cégünk Dunaharasztiba igen gyorsan ki tud érni mert majdnem hogy ott van a cégünk. Éjjel és nappal is dolgozunk és bármilyen ünnep alkalmával is mert a dugulás az elég problémás. Képzeljük el hogy ott van a lakásban a vendégsereg és csak 1 wc van és az is eldugul. Pl: karácsonykor nincs semmi sem nyitva még ha lefolyótisztítót szeretnénk venni és azzal megoldani a problémát. Ilyenkor csak egy duguláselhárító jöhet szóba (és mindig mert a lefolyótisztítók nem megbízhatóak és csak rontanak a helyzeten) aki nem ünnepel hanem dolgozik. Nem csak kellemetlenséget okoz hanem ha pl társasházról van szó és úgy van kialakítva a rendszer akkor ha egy helyen megakad a lefolyás akkor sehol sem folyik le. Ez óriási probléma ezért hívjanak minket: duguláselhárítás dunaharaszti.